Welk Utrechts gebouw staat er nog in 4007.
Sorry dat jullie ik jullie zolang in "spanning" heb moeten laten wachten.
Maar hier zijn de drie gebouwen: het Rietveld-Schröderhuis, Dom kerk, en het postkantoor op het neude.
Rietveld-Schröderhuis.(1924)
Enige gebouw uit Utrecht dat is opgenomen in de Unesco werelderfgoedlijst. Waarschijnlijk omdat het een van de uniekste bouwwerken is in de de “stijl”. En hiermee gezien kan worden de voorganger van de moderne architectuur. Was ooit een woning van de familie Schröder en is nu een museum object. De 4 Karakteristieke eigenschappen van het Rietveld schröder huis:
1) Wat flexibiliteit betreft scoort het Rietveld-Schröderhuis niet hoog het gebouw is eigenlijk alleen geschikt als woning/ of museum object. Zelfs als woning voldoet hij ook niet meer aan de eisen van deze tijd. Museumobject tel ik niet mee als gebruiksfunctie. Omdat je voor museum object geen functie nodig hebt maar moet voldoen aan de esthetische of de historische waardering die van dat moment.
2) De vormgeving bepaald overduidelijk de waarde van het huis, het materiaal en de locatie zijn allemaal verwaarloosbaar met de waarde van de vorm.
3) Wat sfeer, uitstraling, vormgeving betreft zal dit gebouw door de jaren heen gewaardeerd worden. Omdat het een uniek voorbeeld is van de stijl en omdat het voorganger is van het moderne bouwen.
4) Renovatie kosten vallen relatief mee omdat het een klein gebouw is en omdat de bouwmaterialen metselwerk met stuclaag en gewapend beton goedkoop te renoveren zijn.
3 van de 4 karakteristieke eigenschappen scoren voldoende. Dus een redelijke kans dat er in 4007 nog steeds bussen met Japanners langs het Rietveldhuis rijden.
De domkerk (1254)
Grootste kerk van Utrecht. In de gotische bouwstijl gebouwd. In 1580 overgenomen door de protestanten en daarbij zijn veel beelden verloren gegaan. Een deel van het midden schip stortte in elkaar in 1674. Desondanks een van de best bewaarde gotische gebouwen, en de hoogste kerk toren van Nederland. De 4 Karakteristieke eigenschappen van de domkerk:
1) Als over 200 jaar de achter achter kleinkinderen van Andre Rouvoet zijn gestorven en daarmee hopelijk ook het christendom. Is er dan nog behoefte aan de domkerk? De kerk kan met een beetje fantasie omgebouwd worden tot een schil voor een urban-villa met luxe appartementen, of tot allemaal anderen verschillende utiliteitsbouw (uitgaanscentrum/cultureelcentrum/ museum etc). Wel blijft de gotiek altijd nadrukkelijk aanwezig. De toren heeft echter niet veel flexibiliteit in functie en kan alleen gebruikt worden als klokkentoren en museumobject.
2) De waardevolle materialen zijn al uit de dom gehaald en wat materiaal betreft blijft er weinig over wel is de locatie zeer gunstig. Maar over het algemeen is de vormgeving kostenbepalend.
3) Wat sfeer, uitstraling, vormgeving betreft zal dit gebouw door de jaren heen wel wat fans hebben blijven hebben. Uniek aan het gebouw is dat het een van de weinige grootschalige gotiekgebouwen in Nederland is. Maar vergeleken met de rest van Europa is de dom niet zo uniek. Als de globalesering doorgaat in het tempo wat ze de laatste honderd jaar doet. Kan dat ten kosten gaan van de uniekheid en dus de waardering van de dom.
4) Renovatie kosten zullen heel hoog zijn omdat er veel detail werk bij komt kijken en omdat het gebouw gigantisch groot is. Doordat ze in de tijd van de dom redelijk overberekend bouwde denk ik dat de constructie het wel zal volhouden tot 4007
Denk dat de dom het nog moeilijk gaat krijgen om 4007 te halen. Als de gotiek en het christendom uit de mode raken (of zelfs gehaat gaan worden). Is er een kans dat mensen het geld niet meer waard vinden om de dom te renoveren en er besloten word het gebouw te slopen. Ook met de globalesering en de moderne techniek is het waarschijnlijk makkelijker om snel naar anderen buitenlandse steden te gaan om daar kerken te bezoeken die nog veel bijzonderder zijn dan de dom.
Hoofdpostkantoor op het Neude 1924
De underdog in deze competitie, maar mijn persoonlijke favoriet . Gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school. Het postkantoor is een van de grootse en openlijke gebouwen in de Amsterdamse schoolstijl. De 4 Karakteristieke eigenschappen van het hoofdpostkantoor op het neude:
1) Met de structuur van 1 grote hal in het midden en daaromheen allemaal kleinere ruimtes is het gebouw zeer flexibel. Zie hier verschillende gebruiksfuncties voor me van woningen tot een warenhuis.
2) Doordat het postkantoor midden in de stad Utrecht staat is de waarde van de grond economisch aantrekkelijk zijn. Het gebouw zelf bestaat niet uit dure materialen maar en wordt de economische waarde al snel bepaald door de vormgeving.
3) Wat sfeer, uitstraling, vormgeving betreft is dit gebouw een twijfel geval. De wat grimmige/donkere en eigenzinnige uitstraling zal sommigen wat minder aanspreken. Maar zal denk ik te allen tijde wel mensen in hun hart sluiten. Zo is de grote zaal van een zeer bijzondere detaillering en esthetisch uitstraling. Rens is een dikzak. De uniekheid van het postkantoor is op wereld niveau gezien groter dan de dom. Het is een van de weinige grote gebouwen in de Amsterdamse schoolstijl. Ook combineert het gebouw de grimmige en beknepen stijl van de Amsterdamse school met een vorm van grootsheid en luchtigheid. Waarin het volgens mij het enige gebouw is ter wereld die dat doet.
4) Renovatie kosten zullen redelijk hoog zijn omdat er veel beeldwerk in zit en omdat het een groot gebouw is. Wel heeft het een stevige constructie die het waarschijnlijk wel haalt tot 4007
Er is natuurlijk een kans dat gemeente bestluit wegens succes van de neude flat een neude flat 2 te maken en daarvoor het postkantoor te slopen. Maar buiten dat zie ik de kans redelijk groot dat het postkantoor in 4007 nog bestaat.
De toekomst is niet te voorspellen door de domheid van de mensen. Maar ik geef het een redelijke kans dat al deze 3 gebouwen het overleven tot 4007.
Over dit vraagstuk kan nog uren worden doorgepraat.Zo kunnen verschillende toekomst scenario’s worden bedacht. Zoals welke gebouwen zouden het overleven als: Utrechtse bevolking aantal vertienvoudigt, er een energie schaarste komt, er oorlog uitbreekt, de zee spiegelstijgt, er een tweede beeldenstorm komt, als we een derde wereld economie worden, etc etc.Ook kunnen we ons afvragen of: we het wel willen dat er gebouwen van nu nog in 4007 bestaan?Feit is dat bijna al de gebouwen die we nu bouwen niet als doel hebben om 4007 te halen.