Wednesday, June 09, 2010

Allepeilingen.com

Voor degene die vol spanning op de uitslag wachten is hier een tool waarin je het verloop van de peilingen in de afgelopen 10 jaar kan bekijken. Bubbeltjesgrafieken, staafdiagrammen, een timeline: Wat wil je nog meer. Bekijk dus de ondergang van het CDA, de opkomst van de PVV en de dood van de LPF. Andere leuke site is van Google: Je kan hier het volume van zoekopdrachten naar politieke partijen en lijsttrekkers bekijken. Meer detail kan je vinden bij Google Insights

7 comments:

Annom said...

PVV heeft het erg goed gedaan, daar zaten de peilingen er toch echt naast.

Wat nu? VVD+CDA+PVV?

/suicide

pimp-a-lot bear said...

die optie ligt zeker op tafel. Het zou vreemd zijn als bij de formatie de grootste winnaar (PVV met 15 zetels winst) wordt genegeerd.

Lastig punt is echter de Eerste Kamer. Zoals jullie ongetwijfeld weten moeten wetsvoorstellen door de Tweede én Eerste Kamer worden goedgekeurd.

Een coalitie met CDA-VVD-PVV heeft in de eerste kamer geen meerderheid, netzoals een coalitie met VVD-PvdA-D66-GL. Pas in het voorjaar van 2011 zijn de volgende Provenciale staten/eerste kamer verkiezingen.

Een coalitie met de PVV heeft zeker ook niet mijn voorkeur, maar de ruk naar rechts die gisteren is gemaakt is nu eenmaal een feit.

pimp-a-lot bear said...

Het breekpunt van Geert (AOW blijft 65) is inmiddels van de baan om een coalitie met de PVV niet in de weg te staan.

Ik dacht dat breekpunten meer waard waren...

Annom said...

Breekpunten zijn er om gebroken te worden? Pfff, fucking breekpunten. Slappe hap, hij weet zn stemmen wel binnen te lokken.

Heeft de eerste kamer eerder in de weg gelegen voor een coalitie? Debiel gebeuren, zo hou je de stilstand wel staande.

Dan zou alleen VVD+CDA+PvdA haalbaar zijn, met eerste kamer steun? Dan mag Cohen wel alvast zn bison-kit pakken om de boel bij elkaar te houden.

Verder kan me de partij met het meeste zetels winst gestolen worden. Dat geeft je niet meer recht of macht. Waarom zou je de grootste winnaar niet kunnen negeren bij een formatie? Het gaat toch om het absolute aantal zetels? Wat mij betreft mag je de winnaar negeren, zolang je maar een regeerbare coalitie bij elkaar sprokkelt.

cybrbeast said...

Tsssk, PVV zei ergens rond 1 uur vannacht nog dat de AOW nog wel een breekpunt was het zou "kiezersbedrog" zijn als dat niet zo was. Nu laat hij het dus al vallen, nog voordat de onderhandelingen uberhaupt begonnen zijn. Vieze populistische leugenachtige draaikont is het. Er waren juist veel ouderen die op de PVV hadden gestemd.

Fucking Limburg mag zich ook afscheiden van Nederland, in die hele regio was de PVV de grootste.

Ik zie CDA-VVD-PVV ook niet snel gebeuren. Die hebben maar 76 zetels, dus er hoeven maar een paar mensen in de een of andere partij te zitten die sterk voor hun principes op komen en het kabinet breekt weer.

CDA-VVD-PvdA lijkt me meer waarschijnlijk omdat de oorlog tussen CDA en PvdA wel gesust kan zijn nu naast Bos ook Balkenende weg is.

pimp-a-lot bear said...

tjsa... CDA-VVD-PvdA is toch ook niet geweldig. Plus dat de drie andere winnaars van gisteren (d66, gl en pvv) daar niet aan meedoen. Ik ben benieuwd of ze dat in dank wordt afgenomen.

76 zetels is inderdaad eigenlijk net te weinig om een robuste coalitie te vormen. De eenling rita/geert/hero of iemand anders krijgt dan inderdaad te veel macht.

Het alternatief paarsplus is voor rutte ook niet aantrekkelijk. Cohen, Pechtold en Halsema blijven namelijk allemaal in de kamer en zullen waarschijnlijk erg dualistisch gaan optreden. Daarnaast zijn de programmatische verschillen best wel groot. In tegenstelling tot de jaren 90 is er nu wel een crisis waardoor de programmatische verschillen wel worden blootgelegd. Ik wens Rutte veel succes met zn 1 juli.

pimp-a-lot bear said...

Of je winnaars extra aandacht moet besteden: Een beetje. Het is toch ook een beetje raar om te doen alsof er niets is gebeurd.
Uiteindelijk tellen inderdaad de absolute zetelaantallen en kan iedereen die een meerderheid weet te organiseren gaan regeren.

Wat me verder opvalt is dat de grootste partij van Nederland slechts 20% van de stemmen heeft gehaald. Er weinig als je t mij vraagt. Zo kan ik ook de grootste worden.