Tuesday, February 23, 2010

Gerechtelijke vaststelling van het vaderschap

Een stukje over de Nederlandse wetgeving betreffende de vaststelling van het vaderschap. Postbus 51: "Een moeder en een kind kunnen het vaderschap laten vaststellen door de rechtbank. Bijvoorbeeld omdat de man die het kind verwekt heeft, weigert het kind te erkennen of omdat de verwekker van het kind overlijdt voordat erkenning heeft plaatsgevonden. Gerechtelijke vaststelling van het vaderschap (gvv) is een laatste redmiddel om een familierechtelijke band tot stand te brengen tussen de biologische vader en het kind." "Gevolgen toekennen verzoek gvv Als gerechtelijke vaststelling van het vaderschap wordt toegekend, betekent dit dat de man (verwekker) de juridische vader wordt van het kind. Dit heeft als gevolgen: * de man wordt onderhoudsplichtig; * het kind erft van hem; * het kind kan de naam van de man krijgen; * het kind krijgt de Nederlandse nationaliteit als de man Nederlander is." hier en hier over de bewijsvoering. "Zo mogelijk zal met een DNA-onderzoek aangetoond moeten worden dat de man inderdaad de vader is. Werkt de man echter niet mee aan een dergelijk onderzoek (ook niet wanneer de rechter deze gelast), dan kan de rechtbank daaraan haar eigen conclusies verbinden. " Burgerlijk wetboek - boek 1 - personen- en familierecht, artikel 207 en 208

2 comments:

cybrbeast said...

Het is bij deze artikelen niet duidelijk of het ook om ongeboren kinderen gaat. Maar ik heb wel gegoogled en op forums lijkt het dat de man altijd genaaid is.
Als de vrouwe zwanger is en de man wil het kind, maar de vrouw niet, dan kan de vrouw zonder problemen abortus nemen.

Als de brouw het kind wil houden, maar de man niet, dan kan ze het niet nemen en is de man financieel verantwoordelijk (zelfs al heeft ze hem bedrogen door stiekem de pil niet te nemen of condoom te prikken)

Waar blijft de mannen pil?

pimp-a-lot bear said...

Wat betreft ongeboren kinderen heeft de man inderdaad totaal geen enkele zeggenschap.

Waar de mannenpil blijft weet ik niet, Steriliseren dan maar?