Friday, March 16, 2007

Kinderveilige aanstekers?


Een kindveilige aansteker is:
„Een aansteker die op een zodanige wijze is ontworpen en geproduceerd dat deze onder normale en redelijkerwijs te verwachten gebruiksomstandigheden niet kan worden gebruikt door kinderen jonger dan 51 maanden, bijvoorbeeld vanwege de kracht die nodig is om hem te bedienen vanwege het ontwerp of de bescherming van zijn ontstekingsmechanisme of de complexiteit van de achtereenvolgende handelingen die voor de ontsteking nodig zijn.”

Sinds deze week mogen fabrikanten in de Europese Unie, van Lissabon tot Helsinki en van Dublin tot Tallinn, alleen nog wegwerpaanstekers op de markt brengen die voldoen aan de nieuwe kinderveiligheidseisen. Over een jaar is de ban compleet. Dan mag ook de detailhandel alleen nog kinderveilige aanstekers verkopen.

Bijgevoegd in de link bevindt zich het volledige artikel, waar wordt beschreven hoe dit besluit tot stand is gekomen.

Binnenkort maar een ritje naar de makro?

5 comments:

annom said...

"Gemiddeld 34 tot 40 mensen, hoofdzakelijk kinderen, sterven jaarlijks [in europa??] als gevolg van branden door kinderen die met onveilige aanstekers spelen"

Zucht.... Zo heeft Darwin het nou eenmaal bedoeld, gewoon de natuur zn gang laten gaan zou ik zeggen ;)

Misschien moet niet iedereen zomaar kinderen kunnen krijgen?

Waarom is de brave goede burger weer de dupe van domme mislukte mensen?

Moet er niet ook een safety of messen? boormachines? zagen?

Waarom mogen kinderen nog op skateboards spelen? Waarom mag je nog op straat voetballen? Veel te gevaarlijk als je het mij vraagt!

Glas moeten ze trouwens ook verbieden! Verschrikkelijk eng voor kinderen! en wat dacht je van knikkers en fietsen? Om nog maar niet te spreken over klimrekken en zandbakken. Hoe zit het eigenlijk met kaarsen en stapelbedden?

Als het 1seconde extra kost om je peuk aan te steken door deze nieuwe aanstekers dan kost dit in europa jaarlijks ongeveer 50 manjaar (uitgaande van schatting: 20% rookt 10sigaretten per dag).

annom said...

50manjaar zou, als omgezet in werk, ongeveer een miljoen euro opleveren. Ik denk dat je voor een miljoen euro per jaar (wereldwijd) meer dan 34 tot 40 kinderen kan redden.

"We" are emotional white supremacists, as usual.

pimp-a-lot bear said...

Los van de gehele discussie of dit betutteling is of niet (in mijn optiek wel) blijft het feit dat dit besluit alléén geldt voor Europese fabrikanten. Geïmporteerde aanstekers van buiten de EU hoeven niet zo'n beveiliging te hebben. Belachelijk dus. Zo benadelen we alleen maar onze eigen industrie.

Naar mijn smaak worden er ook niet genoeg levens gered met deze regeling. In de afgelopen 10 jaar zijn er maar liefst 2 kinderen overleden door spelen met vuur, die voorkomen hadden kunnen worden met 'veilige aanstekers'. Dat vind ik die 4 cent per aansteker extra niet waard!

Dat zo'n regeling Europees is, daar heb ik op zich geen bezwaar tegen. Ik denk dat je als EU een veel grotere onderhandelingspositie hebt tegenover de industrie dan als land alleen. Alleen deze regeling slaat nergens op.

cybrbeast said...

Ik weet ook niet of je die 34 tot 40 kinderen kan redden. Er staat nergens bij hoe oud die kinderen waren. Een vier jaar of ouder kind kan vast wel die beveiliging uit puzzelen.

Douchebag said...

survival of the fittest