Wednesday, January 16, 2008

De dag van de Dollar

Tegenlicht, een programma van de VPRO zond afgelopen maandag uit van de documentaire "De dag dat de Dollar valt" uit 2005 weer uit. Hier wordt een doemscenario uitgewerkt ddat de Amerikaanse economie instort, een optie die het afgelopen jaar door huizen- en kredietcrisis een stuk dichterbij lijkt gekomen. Centrale banken in VS en EU hebben inmiddels al een paar keer ingegrepen, zoals het scenario uit 2005 al voorspelde. En voor het 'omvallen' van banken in scene 7 hoeven we maar te verwijzen naar Northern Rock en zowat anderen die in de problemen zijn of zwaar moeten afschrijven momenteel. Trailer:

Om deze documentaire wat te actualiseren is heb ik twee fragmenten in de aanbieding:
Het eerste is een interview met Marc Langeveld over de koers van de dollar t.o.v goud. Is het wel waar dat de Verenigde Staten een 'strong dollar policy' voeren? Langeveld legt uit waarom dat voor de VS eigenlijk helemaal niet zo gunstig is.

Het tweede fragment is een interview met Jim Rogers die een zeer succesvol belegger is. Hij staat bekend om zijn accurate voorspellingen. Zo voorspelde hij de de run op comodities (grondstoffen)van 1999, de val van de dollar en de verschuiving van het financieel-economische accent van het Westen naar het Oosten - het door Rogers tot in den treure herhaalde "teach your children Chinese!"- wordt per dag meer werkelijkheid..

In het interview blikt hij vooruit wat het jaar 2008 zal brengen, en geeft hij zijn visie op de dollar. Bekijk hier het interview

9 comments:

cybrbeast said...

Very interesting, I already saw the original program, thanks for the update. btw, gold recently hit an all time record.

cybrbeast said...

Also what a ridiculous car that man drives :)

pimp-a-lot bear said...

"Between January 1, 1999 and May 1, 2002, Rogers did another Guinness World Record journey through 116 countries, covering 245,000 kilometers with his fiancée Paige Parker in a custom made Mercedes."
Yep, that's the same car!

Kamiel said...

Very intrestting, when i got a good internet connection at my home i will watch all the video's

Kamiel said...

Very intrestting, when i got a good internet connection at my home i will watch all the video's

annom said...

Interesting! It's one of the worst things that can happen to the western world. It's still based on panic though, even if the economic situation isn't very good, there is no need for a real crisis without stupid human panic.


side note: Economics should stop pretending that it can predict something! There are lucky and unlucky economists, but there is no such thing as a economist with significant accurate predictions!

annom said...

Who wants to buy some gold? Let's buy a nice bar with the RainbowBoys!

pimp-a-lot bear said...

That would be cool! Then I would be a real pimp, o wait, I also need some bitches. Can we buy some of those too?

annom said...

"De AEX heeft in 2008 al meer dan tien procent van zijn waarde verloren."