Sunday, December 04, 2011

Nationale Wetenschapsquiz 2011 (1/5)

Jawel, hij is er weer! Dit keer is er geen reis naar Egypte te winnen maar gaan de winnaars een week naar La Palma inclusief een bezoek aan de William Herschel-telescoop. Tweede prijs-winnaars mogen een lang weekend naar Geneve inclusief een bezoek aan CERN, de derde prijs bestaat uit een lang weekend Amsterdam met een unieke rondleiding door het Rijksmuseum.

Netzoals vorig jaar zijn er 15 vragen en dit keer moet je inzending uiterlijk op zondag 18 december om 23:59 binnen zijn. Dat betekent dat je vanaf vandaag nog 14 dagen hebt om je inzending foutloos te krijgen!

Omdat we vorig jaar akelig dicht bij de eindoverwinning waren (slechts 1 fout!) en we natuurlijk niet onze eigen winkansen willen marginaliseren moeten we het dit jaar misschien iets geheimzinniger aanpakken.

Ik heb op ons forum de eerste drie vragen neergezet en ik wil voorstellen om daar onze eindoverwinning uit te werken.
Vraag 1: Na het inschenken van de drank stijgen champagnebelletjes sneller op dan bierbelletjes van dezelfde grootte. Hoe komt dat?
A. Door de hogere viscositeit van het bier
B. Doordat bierbelletjes bij het opstijgen 'beplakt' raken met eiwitten waardoor ze een hogere weerstand ondervinden
C. Door de hogere gasdruk in champagnebelletjes waardoor de opwaartse kracht groter is
Vraag 2: De meeste olympische zwembaden zijn 3 meter diep. Wat gebeurt er met de zwemtijden van de verschillende deelnemers tijdens een olympische sprintwedstrijd als er gezwommen wordt in een bad van maar 1,5 meter diep?
A. De zwemtijden gaan allemaal evenveel omhoog
B. De zwemtijden komen verder uit elkaar te liggen
C. De zwemtijden komen dichter bij elkaar te liggen
Vraag 3: Je kunt bij Facebook heel goed zien hoeveel vrienden jouw vrienden hebben. Hebben mensen op Facebook gemiddeld net zoveel vrienden als hĂșn vrienden?
A. Ja
B. Nee, gemiddeld hebben hun vrienden meer vrienden dan zij
C. Nee, gemiddeld hebben hun vrienden minder vrienden dan zij

No comments: