Saturday, December 09, 2006

Nationale Wetenschapsquiz - vraag 13-16

Vraag 13: Wat gebeurt er wanneer je een stalen kogel in de Marianentrog dumpt? A. Hij zal steeds sneller zinken. B. Hij zal steeds langzamer zinken. C. Hij zal op zekere diepte blijven zweven in het water. Vraag 14: Je doet een dekbedhoes samen met kleiner wasgoed in de wasmachine. Hoe komt het dat aan het eind van het wasprogramma het kleine wasgoed in de dekbedhoes gedraaid is? A. Door het heen en weer bewegen van de trommel. B. Doordat klein wasgoed gevoeliger is voor waterwervels dan groot wasgoed. C. Door het oppervlakteverschil tussen de dekbedhoes en het kleine wasgoed. Vraag 15: Wat is het nut van al die plooien in je oorschelpen? A. Ze dempen harde geluiden. B. Ze zorgen ervoor dat je kunt horen op welke hoogte een geluidsbron zich bevindt. C. Ze zorgen ervoor dat je geluid van links en rechts kunt onderscheiden. Vraag 16: Je krijgt achter elkaar in willekeurige volgorde zes taarten te zien van verschillende grootte. Na elke taart moet je beslissen of je deze wilt of niet. Je mag maar één keer ja zeggen. Wat is de beste strategie om de grootste taart te bemachtigen? A. Je verwerpt de eerste twee mogelijkheden en kiest daarna voor de eerste taart die groter is dan de eerste twee. B. Je verwerpt de eerste vier mogelijkheden en kiest daarna voor de eerste taart die groter is dan de eerste vier. C. Met een dobbelsteen, want het zal altijd een gok blijven.

5 comments:

annom said...

13. B.
De buoyancy force(opwaartse kracht) op de kogel is gelijk aan het gewicht van het verplaatste water door de kogel.
De dichtheid van water zal op 11km diep iets groter zijn dan op zee niveau(geen idee hoeveel, maar vast niet hoger dan metaal). Een metalen kogel is vrijwel niet compressiebel en zal dus nog evenveel water verplaatsen. De buoyancy kracht wordt dus iets groter en zorgt ervoor dat de kogel minder snel zinkt hoe dieper hij komt.

annom said...

15. B.
"De vorm van de oorschelpen helpt met het onderscheid maken tussen geluiden van voor of achter en geluiden van boven of onder." - wiki oorschelp

cybrbeast said...

13, ik denk A of B
In het begin zal hij iig steeds sneller zakken totdat het terminal velocity heeft. Daarna zal hij inderdaad langzaam iets trager gaan zakker. Maar water is bijna niet compressiebel.

14, C lijkt met correct

15, B dan maar

16, A of B denk ik

pimp-a-lot bear said...

13) B. Hij heeft al heel snel terminal velocity bereikt. Hij komt immers met een hogere snelheid in het water vallen, en wordt vervolgens door de verhoogde viscositeit afgeremd tot terminal verlocity

14) C. Vreemde antwoorden trouwens. Is B niet in de meeste gevallen een gevolg van C?

15) wiki!

16) Ik heb nu geen zin in kansrekening. Mijn 'gevoel' zegt A of B. Doe maar A.

Kamiel said...

De rest heeft het al uitgewerkt en ik sluit me daar bij aan.