Thursday, December 11, 2008

Nationale Wetenschapsquiz 2008 (4/5)

Vraag 13: Wat gebeurt er met de ontvangstkwaliteit van radiosignalen, als er niet een paar duizend, maar een paar miljoen mensen de radio aanhebben? A. Het signaal blijft even sterk. B. Het signaal wordt zwakker. C. Het signaal wordt sterker. Vraag 14: Wanneer is een ei het zwaarst? A. Als het ei net bevrucht is. B. Als het kuikentje in het ei volgroeid is. C. Beide eieren wegen evenveel. Vraag 15: Wat zie je het eerst als iemand vanachter je plotseling langszij, voorbij loopt? A. Vorm. B. Kleur. C. Beweging. Vraag 16: Je hand past precies om een ronde trapleuning, zodat duim en middelvinger elkaar kunnen raken. Wat gebeurt er als je een handschoen aantrekt en je hand om de leuning legt? A. Er ontstaat een gat tussen duim en middelvinger. B. Het past nog steeds precies. C. De duim en de middelvinger overlappen elkaar een beetje.

4 comments:

cybrbeast said...

13A: het zou toch niet uit moeten maken? Een antenne van een radio ontvangt het signaal en maakt het iets zwakker ongeacht of hij aan of uit staat. Of misschien versterkt de radio het signaal wel net als een versterker voor andere audio dat doet.

14A: Ik denk A, op zich is een ei afgesloten, maar er zou best iets van ontgassing plaats kunnen vinden. Ik denk dat er wat water uit het ei verdampt.

15C: Beweging, dat zegt mijn ervaring. Al gaat het om een mens en daar zijn onze hersenen op gemaakt, dus misschien wel vorm als het een mens is.

16A: lijkt me het meest logisch. Meer afstand tussen trapleuning en vinger = grotere radius. Tenzij ze bedoelen dat de stof van de handschoen overlapt, dat kan bij een dikke handschoen.

Kamiel said...

13 a zelfde rede als cyber
14 A Denk het energie van het eiwit word omgezet in de ontwikkeling van het kuikentje. En daardoor het gewicht afneemt.
15 C
16 Denk ook A of je moet oversized handschoenen hebben.

cybrbeast said...

kamiel, de energie die gebruikt wordt voor de ontwikkeling van het kuiken komt van chemische reacties. Hierbij gaat geen massa verloren.

cybrbeast said...

Het is wel zo dat de energie die gebruikt en uitgestraald wordt in het proces wel een equivalent gewicht volgens e=mc^2 (m=e/(c^2)) heeft. Maar dit is verwaarloosbaar klein en waarschijnlijk niet te meten.