Thursday, December 04, 2008

Nationale Wetenschapsquiz 2008 (1/5)

Vraag 1: Wat gebeurt er als je een fles champagne opent in het International Space Station? A. De champagne spuit eruit in duizenden mini-balletjes. B. De champagne komt langzaam als één vloeibare bal uit de fles. C. De champagne schuimt met grote bellen maar een flink deel blijft gewoon in de fles. Vraag 2: Als een Space Shuttle terugkeert naar de Aarde, gaat ze eerst in een lagere baan rond de aarde draaien. Wat gebeurt er daarbij met de voorwaartse snelheid? A. Die wordt groter. B. Die wordt kleiner. C. Die blijft hetzelfde. Vraag 3: Hoe ontwikkelt de vorm van onze planeet zich in de toekomst? A. De aarde wordt steeds ronder. B. De aarde wordt steeds ovaler. C. De vorm van de aarde verandert niet. Vraag 4: Waardoor zien mensen met een donkere huid er vaak minder oud uit dan mensen met een lichte huid? A. Door het grotere aantal vetkliertjes. B. Door de dikkere epidermis. C. Door de pigmentlaag.

3 comments:

cybrbeast said...

Ik ga voor 1C, 2B, 3A, 4B
Ik heb niks opgezocht.

Kamiel said...

1c geen idee
2a geen idee maar mischien zet hij de zwaarte kracht om naar voorwaartse kracht.
3a hoe langer je een gehakt bal tussen je handen rolt hoe ronder hij word
4a de huid van donkere mensen glimpt ook vaker dus denk dat het met vetkliertjes te maken heeft.

Heb het gevoel dat ik alles fout heb:)

annom said...

Ik doe het eerst ook zonder opzoeken.

1B. The gas belletjes drijven niet in gewichtloosheid. Er is geen boven of onder en ook geen druk verschil in de vloeistof die een drijvende kracht veroorzaakt. Toch zal er aan alle kanten van de vloeistof langzaam gas ontsnappen, dus ook aan de onderkant, onderin de fles. Dit duwt de vloeistof langzaam uit de fles.

2B. Angular momentum (in 2D: arm*mass*velocity) is constant zolang er geen krachten werken op de space shuttle. De arm wordt kleiner, massa blijft constant dus de snelheid zal omhoog gaan.
Dit is ook te zien in de formule voor de circulaire baansnelheid om een puntmassa: v = (mu/r)^(1/2) waarin mu constant is en r kleiner wordt -> v wordt groter.
Aards voorbeeld: als een kunstschaatser rondjes draait en zn armen naar binnen trekt, gaat ie sneller draaien.

3A. De aarde zal langzaam stollen en daardoor minder elastisch zijn, de centrifugale kracht die nu zorgt voor de ovale vorm zal daardoor minder effect hebben en dus zal de aarde ronder worden.

4B. ???