Wednesday, December 09, 2009

Nationale Wetenschapsquiz 2009 (2/5)

Vraag 4: Wat gebeurt er als je op de maan een ballon opblaast en loslaat?

A. Hij loopt sneller leeg en vliegt sneller weg dan op aarde
B. Hij loopt langzaam leeg en zakt naar beneden
C. Hij loopt niet leeg en blijft zweven waar je hem hebt losgelaten

Vraag 5: Hoe lang duurt het ongeveer voordat een geheim dat eens per uur alleen door de laatste ingewijden wordt doorverteld aan drie nieuwe personen de wereld rond is?

A. Een dag
B. Een weekend
C. Een week

Vraag 6: Voor welke schaarse grondstof bleek melk in de Tweede Wereldoorlog een alternatief te bieden?

A. Smeerolie
B. Wol
C. Cement

9 comments:

cybrbeast said...

4) A, op aarde is het druk in de ballon vs druk atmosfeer. Op maan is het druk in ballon vs vacuum.

5) A, Een dag. 3^24 > 6.5 miljard mensen

6) Geschiedenis =/= wetenschap

pimp-a-lot bear said...

4) ik zeg ook A. Een ballon loopt leeg door het drukverschil. En dat is op de maan groter.

5) 21 uur om precies te zijn.

6) Mijn eerste reactie zou zijn cement.
Hoofdingredient van cement is iets met kalk. En ik heb het idee dat melkpoeder een vervanger kan zijn voor de kalk shit.

Wol was inderdaad schaars in de 2e WO. hiervoor werd het zogenaamde kunstzijde gebruikt. bron. En zo maak je het.

Er bestaat ook zoiets als een watersmering. Dit heet met een dure naam hydrodynamische smering. bron. Behalve water kan je eigenlijk elke vloeistof (wenselijkheid hangt af van de viscositeit) gebruiken. Melk dus ook.

Kamiel said...

4) ik denk B, er is geen lucht om tegen af te zetten om snel te bewegen en er is ook geen druk om de lucht er uit te persen.
5) A
6) B,
er was behoorlijk wat cement nodig in de tweede wereld oorlog (bunkers en pracht architectuur) maar de bronnen van kalksteen waren er denk ik ook in overvloed.
melk lijkt me niet vet genoeg om op een normale manier te smeren.
Uit de bron van stef blijkt:
"Gedurende de 2e Wereldoorlog werd hier melkwol (Enkasa) gemaakt uit caseïne. Het proces leek op het viscoseproces. Melkwol lijkt op wol, is goedkoper, maar heeft als nadeel dat er veel melk voor nodig is. In 1942 werd 1000 ton Enkasa gemaakt"

cybrbeast said...

Kamiel, bij 4, er is geen lucht nodig om af te zetten, hoe denk je dat een raket in de ruimte werkt?
De druk in de ballon wordt veroorzaakt door de strekking van de latex van de ballon. Niet zozeer door de omgevingsdruk.

Kamiel said...

Zie ik er uit als een raket geleerde?
Je hebt gelijk over dat afzetten. Iets anders zit er niet veel minder lucht in de balon als hij op de maan wordt opgeblazen?

annom said...

4) A, het druk verschil tussen binnen en buiten (geen atmoshphere) is gelijk, als de ballon even groot is. Dat betekent dat er dus veel minder lucht in de ballon zit voor hetzelfde drukverschil, minder massa en lagere dichtheid.
De versnelling wordt bepaald door de uitstoot van massa met een snelheid (je gooit lucht de ene kant op en gaat zelf de andere kant op) en het drukverschil over de opening van de opening (dat is bij echte raketten veel kleiner dan de massa uitstoot.).
Het drukverschil is even groot, dus de kinetic energy die de luchtdeeltjes mee krijgen als de ballon samentrekt ook. Dat zou betekenen dat de deeltjes veel sneller moeten gaan (want minder massa). De ballon loopt dus sneller leeg.
Als de kinetic energy van de deeltjes hetzelfde is (minder massa, maar sneller), maar de massa van de ballon inclusief lucht lager, zal de versnelling groter zijn. De ballen vliegt dus sneller weg.

5) A.

6) ?. pimp, was cement schaars? ik neem aan dat je nogal veel melk nodig hebt om een bunker te bouwen. Olie klinkt logischer. Uit melk kan je ook vast wel wol maken als je echt wil, maar wie wil dat nou?

pimp-a-lot bear said...

Ik ben absoluut geen expert wat betreft schaarste van goederen in de 2e wereldoorlog.

voor vraag 6 zou ik voor wol gaan, aangezien in de website eerder inderdaad vermeld stond dat voor de productie van melkwol melk werd gebruikt.

annom said...

Ah, ik had daar overheen gelezen, lijkt erop alsof iemand toch graag wol wilde hebben. 1000 ton lijkt me best een boel wol.

6) B.

pimp-a-lot bear said...

jaja, textiel ging al vanaf 1940 op de bon.