Wednesday, December 13, 2006

Le Corbusier

Le Corbusier (1887-1965) deze fransman wordt (door de fransen) gezien als werelds grootste architecten, die groten veranderingen in huidige bouwen heeft gebracht. De stijl die hij gebruikte was en die voor die tijd nieuw was werd modernisme genoemd. Fransen willen het ook nog wel eens Corubsiaans bouwen noemen omdat ze klote nationalistisch zijn (maar dat is een ander betoog) . Corbusier was in de twintig toen hij voor het eerst een vliegtuig boven Parijs zag vliegen. Hij was meteen gefascineerd over de functionaliteit van het vliegtuig, en hij vroeg zich af of marmeren beelden op een gebouw niet even idioot was als op een vliegtuig. Als een vliegtuig gedecoreerd zou worden met marmeren beelden zou het neerstorten en niet meer kunnen functioneren. Het zelfde geld voor gebouwen volgens Corbusier. Door de introductie van gewapend beton kon er veel lichter gebouwd worden. De traditionele manier van bouwen doormiddel van twee draag muren overspannen door vloeren, werd vervangen voor constructie op pilaren. Waarbij de vloeren voor stabiliteit dienden waarmee open gevels bereikt konden worden. Deze manier van bouwen hoort bij Corbusiaans bouwen. Buiten architectuur maakt hij ook stedenbouwkundige plannen. Waarbij gefocust werd op hoogbouw in het groen(Bijlmer flats bijvoorbeeld) . Gelukkig is geen enkel van zijn stedenbouwkundige plannen uitgevoerd anders was half Parijs gesloopt om daarvoor in de plaats een gigantische Bijlmer te creëren. We gaan verder met de foto’s: villa savoye: één van zijn eerste voor oorlogse werken. De opdracht gever was fan van corbusier en vroegen hem om hun huis te ontwerpen (en daar hebben ze spijt van gekregen). Bij het ontwerpen werden hun eisen niet uitgeleeft en sommigen voorstellen werden uitgelachen en als achtelijk verkondigd. Vlak na de oplevering begon het platte dak te lekken en de muren waren niet wind dicht waardoor de de jongste zoon van de familie 2 jaar in het ziekenhuis heeft gelegen met een longonsteking. Toen de famillie een klacht in diende bij Corbusier. Was zijn andwoord: Dat het huis in verscheinde architectuur bladen hat gestaan en dat ze verschikkelijk trots op hun huis mochten zijn.

zijn beroemste gebouw is de kerk nottre dam du haut.

Een van zjin functies van een gebouw was dat het licht moest opvangen en bewaren volgens Corbusier. Deze kerk word altijd als voorbeeld genoemd van de kunst om licht optevangen.

In mijn opinie is was Corbusier een man met een vernieuwend idee maar met de uitvoerings kwaliteiten van een kleuter. Al om al een typische fransman.

5 comments:

cybrbeast said...

That's pretty fugly. Stupid French chauvinist pigs.

btw, not to diss your dyslexia, but you might want to run your text throuh a spelling/grammar checker ;)

Still a good read though.

Can't wait till you do "De Stijl"

pimp-a-lot bear said...

"verschrikkelijk trots op hun huis mochten zijn"
Volgens mij is dit een typisch gevalletje
"verschrikkelijk trots op hun huis moeten zijn"
Hoe halen ze het in hun hoofd op de afwerking te gaan zeiken! Ze moeten dankbaar zijn dat ze in dit revolutionaire huis mogen wonen. Ondankbare honden!

Kamiel said...

i did run a spelling/grammar checker (word 2006) over this text.

Even my spelling checker got dyslexia :(

cybrbeast said...

Weird, because I've never heard of an andwoord and neither has vandale.nl (or beroemste for that matter)

(antwoord, beroemdste

Overall the spelling is pretty good though.

annom said...

Hoe vangt de nottre dam du haut licht op? Of moet ik dat niet letterlijk nemen?